sâmbătă, 5 mai 2012

Deceniul pierdut

Dupa ce in trecut, in anii 2004-2005, sprijinea masurile de austeritate, Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, a dat-o la intors  : recunoaste ca masurile de austeritate sunt un genocid mascat.

“Oameni ca Romney susţin ca au reţeta creării locurilor de muncă: reduceţi taxele pentru corporaţii şi pentru cei bogaţi şi reduceţi serviciile publice pentru cei săraci. Acum însă avem suficiente dovezi că aceste măsuri aplicate unei economii slăbite distrug locurile de muncă în loc să le creeze”, scrie Krugman. Exemplul său este Europa.
“Când vă uitaţi la economia devastată a Europei, trebuie să vă gândiţi că unele dintre ţările care au trăit cel mai rau dezastru au facut exact ceea ce conservatori americani spun că vor să facă. Nu cum mult timp în urmă, conservatorii admirau Irlanda pentru taxele corporative reduse. The Heritage Foundation acorda Irlandei cele mai mari note pentru “libertatea economică”, mai mari decât oricărei alte ţări occidentale. Când lucrurile au început să meargă rău, Irlanda a fost din nou lăudată, de data aceasta pentru că a redus cheltuielile publice, ceea ce crea speranţa că economia îşi va reveni. Acum tot ce pot să spun este că o treime dintre tinerii irlandezi nu-şi pot găsi un loc de muca”, scrie Krugman.
“Absolvenţii de studii superioare nu reuşesc să-şi găsească un loc de munca din cauza economiilor slăbite. Cercetările arată că aceasta nu este o situaţie temporară. Studenţii care îşi încheie studiile într-o perioadă economică proastă nu vor mai recupera niciodată terenul pierdut, iar veniturile lor vor fi mici toată viaţa”, scrie Krugman.
Concluzia: in 2008, SUA si Europa au intrat intr-un deceniu pierdut, caraterizat de şomaj, creştere economică redusă şi creşterea inegalităţii sociale. Cauza-măsurile de austeritate premature şi foarte dure.


2 comentarii:

originar spunea...

probabil ai dreptate; se doreste o saracire accentuata a oamenilor, reducerea drastica a veniturilor acestora, pentru a nu-si permite sa mai aiba acces la resurse, din care la loc de cinste este petrolul; de altfel asta a spus recent Nigel farage in PE; voi posta speech-ul sau in postarea urmatoare.

originar spunea...

iar unul din vectorii reducerii drastice a veniturilor cetatenilor este lipsa accesului pe piata muncii, reducerea accentuata a locurilor de munca, in mod premeditat.