marți, 21 februarie 2012

Iran


Iranul, o tara cu mult mai democratica decat majoritatea aliatilor SUA din regiune (de ex Arabia Saudita) este suspusa unei agresiuni continue din partea SUA, ce consta in principal in blocada economica, ceea ce in politica internationala inseamna un act de razboi.
SUA urmareste prin aceasta blocada crearea de lipsuri materiale si suferinta in randul populatiei din aceasta tara, pentru a o determina sa se revolte imptriva regimului, si astfel a crea bresa care sa permita SUA instalarea unui regim marioneta in aceasta tara.
Desi acuzatiile la adresa Iranului sunt stravezii, principala acuzatie fiind desfasurarea de catre Iran de activitati secrete in capcitatile nucleare, Iranul a permis functionarilor AIEA insepectarea propriilor instalatii, spre deosebire de aliatul principal al USA, Israel, care nici pana in ziua de azi nu a permis vreunui organism international accesul la inspectarea focoaselor sale nucleare, estimate fiind in numar de peste 200.
Practic, USA este constienta ca la nivel international nimeni nu mai crede in sinceritatea acuzatiilor sale la adresa Iranului, insa vrea sa transmita prin aceasta blocada un semnal clar celorlalte tari nealiniate politicii sale: cine va avea curajul sa faca comert cu Iranul, sa cumpere petrol iranian (care reprezinta 50% din PIB-ul acestei tari), cine va desfasura relatii monetare cu Banca Centrala a Iranului, cu alte cuvinte orice tara care va avea relatii cu Iranul va suferi de acelasi tratament din partea USA, li se vor bloca activele, nu vor mai avea acees la finantari din partea bancilor americane si occidentale, etc. ( iata rezultatul politicii de intimidare internationala)
SUA nu doreste democratizarea Iranului, ci vrea dominatia acestuia.
Cei care simt pe pielea lor tensiunea acestui razboi economic si propagandistic asupra Iranului sunt cetatenii acestei tari, si nicidecum cetatenii SUA, unde aceasta problema nu influenteaza viata de zi cu zi a oamenilor. Cetatenii americani nu simt iminenta unui razboi in vietile lor, asa cum o simt iranienii.
SUA procedeaza  intocmai ca o gorila masiva ce se aseaza unde are chef.

Si ca tot veni vorba de Iran, o tara minunata, cu o istorie si cultura remarcabila si unica la nivel mondial, e demn de amintit in treacat macar una din perlele acestei tari, orasul Isfahan , numit si Jumatate de Lume (adica cine vedea orasul era ca si cum ar fi vazut jumatate din lume), a carui origini si artefacte descoperite de arheologi vin din negura vremurilor, chiar din Paleolitic. a fost inca de acum 900 ani capitala provinciei cu acelasi nume. Arheologii au descoperit aici un numar enorm de artefacte din Paleolitic, Neolitic, Mezolitic, Epoca Bronzului si a Fierului. Are o arhitectura remarcabila, cu o multime de capodopere unice in lume. Are una din cele mai mari piete centrale din lume. In trecut, la apogeul sau, a fost unul din cele mai mari orase ale lumii, cu peste jumatate de milion de locuitori.

Niciun comentariu: