luni, 9 mai 2011

Exploatarea angajatilor din banci in Romania

Un angajat al Reiffeisen Bank dezvaluie experiente incredibile din spatele ghiseului.
Scrisoarea a fost transmisa prin email catre toata reteaua bancii din Bucuresti insa a ajuns rapid si la unitatile bancii din tara si chiar si in afara bancii.

“Dragi colegi, am sa fiu scurt si la obiect, am sa fac o radiografie financiara a mea despre care cred ca este identica cu a oricarui coleg sau colega ce isi desfasoara activitatea in Raiffeisen Bank. Lucrez de peste trei ani in Raiffeisen cu un salariu de 1.200 lei + 192 bonuri= 1.392 lei”, isi prezinta situatia un “ofiter tranzactii persoane fizice” dintr-o agentie a bancii din Bucuresti.

Cheltuielile lui lunare, in conditiile in care are un copil in intretinere, ajung la 1.534 lei. Iar calcului nu tine cont si de “mancarea de zi cu zi, imbracamintea, o bomboana pentru copil si multe altele, necesare”.

“Copiii de la Fan Curier care merg pe scutere au de la 1.150 lei pana la 1.250 lei; un portar de la o unitate de pompier carora noi le-am facut carduri avea 1.180 lei net; un sofer RATB, la 8 ore lucrate are 2.400 lei, un vidanjor care goleste toaletele septice in Otopeni avea 1.800 lei, iar casierii de frunte ai Raiffeisen ca Tonia, Mugur, Nicu, Greta, Liliana, carora le trec zilnic prin mana bani, au un salariu intre 1.300 si 1.600 lei”, precizeaza angajatul.

“Sindicalistilor, nu s-au marit salariile in agentii de 5-6 ani, casierii de 6 ani nu au vazut marire de salariu, eu de 3,5 ani de cand lucrez nu am avazut marire de salariu, in conditiile in care agentia a avut un profit de peste 3 milioane euro anul trecut. Acum patronatul vrea sa inghete salariile, sa suspede fondul de pensii facultative, acordarea bonusului de performanta”, mentioneaza in scrisoare salariatul.

In opinia salariatului Raiffeisen, principalii vinovati sunt chiar cei care ar fi trebuit sa ii reprezinte drepturile: reprezentantii sindicatului.

“Sindicalistilor, lipsa de reactie ma determina sa ma tem fie de blazare, fie de coruptie, dar dovada coruptiei nu o am, insa felul in care va faceti datoria, asta dovedeste. De cand lucrez in Raiffeisen, am participat la peste 30 de sedinte in care mereu se punea problema cum sa realizam target-ul, cum sa acordam suport colegilor la nevoie fara sa afectam lucrarile noastre. Pe voi, sindicatul, nu v-am vazut niciodata, nici macar o data sa tineti o sedinta sau sa veniti in particular sa va interesati de problemele noastre profesionale”, se arata in scrisoare.






Contactati de Conso.ro, reprezentantii sindicatelor bancare s-au aratat destul de afectati de turnura pe care au luat-o lucrurile in urma demersului.

“A ajuns un caz national si ne-a surprins deoarece conducerea sindicatului a avut o discutie cu el si i s-a propus o alta functie, superioara, pentru a obtine un salariu mai mare, dar a refuzat. El vrea un salariu mai mare pe aceeasi functie”, a declarat pentru Conso.ro, Constantin Paraschiv, presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB).

“Banca ne-a explicat: nu avem cum sa il platim mai mult la nivelul acestei pozitii. Oricum, am inteles ca este pe niste forumuri, vinde miere, are si stupi de albine”, a precizat presedintele FSAB, incercand sa arate ca angajatul nemultumit are si surse alternative de venit.

Paraschiv ne-a declarat ca pentru functia pe care este angajat contestatarul, salariul la nivelul intregului sistem bancar este aproximativ acelasi. In aceeasi categorie de venituri reduse se regasesc si casierii, iar opinia publica trebuie sa inteleaga ca salariile mari in banci incep de la functiile de conducere in sus.

“Trebuie sa intelegem ca nici mediu economico-social nu este propice. Cel putin in banci nu s-au facut restructurari, toata lumea si-a pastrat locul de munca. Acesta este obiectivul nostru numarul 1”, a precizat sindicalistul.

Contactati de Conso.ro, reprezentantii Raiffeisen Bank nu au dorit sa faca niciun comentariu pe marginea scrisorii propriului angajat.

Nu doar salariile mici nemultumesc angajatii bancilor ci si conditiile de lucru si programul, in comparatie cu colegii lor de la “bancile mama” din strainatate.

“Programul meu de munca este: de luni pana vineri de la 09:00 la 18:30. Stiti care este programul Raiffeisen Viena? Va spun eu, ca pe voi nu v-a interesat pana acum: luni, marti, miercuri de la 09:00 la 15:00, joi de la 09:00 la 17:00 si vineri de la 09:00 pana la 15:00. Intrebare: de ce ei pot sa lucreze program normal pe un salariu de 7 ori mai mare, de exemplu 2.100 – 2.200 euro un casier?”, se intreaba semnatarul scrisorii de protest.

Conform datelor BNR, in 2010, numarul angajatilor din sectorul bancar a scazut numai in reteaua teritoriala, in timp ce in sediile centrale ale bancilor, numarul a urcat usor.

In total, in 2010 numarul angajatilor din banci a fost de 66.753, dintre care aproape jumatate sunt angajati in cadrul centralelor. Salariul mediu net in 2010 in sistemul bancar a fost de 3.758 lei, fara a fi insa defalcat in functie de postul ocupat, iar salariul mediu in Raiffeisen Bank este de 3.900 lei.

Din datele oferite de angajatul Raiffeisen Bank rezulta ca discrepanta intre salariile platite angajatilor din unitatile operative care lucreaza direct cu clientii si cei din centralele bancilor sunt majore, cei din centrala bancii castigand, in medie, de trei ori mai mult decat cei din unitati.

Nu mai vorbim de faptul ca, in cazul top managementului dintr-o banca salariile ajung usor la cateva mii sau chiar zeci de mii de euro lunar.



sursa



Un comentariu:

Anonim spunea...

Cea mai de kakat este banca romaneasca. Ea este aservita direct intereselor Satanei. Bancile sunt fiara prezentata in Apocalipsa dupa Ioan. Ele vor merge la pierzare impreuna cu Satan, stapanul lor. Inca o dovada ca Satana exista sunt bancile. Cu ele vor curvi imparatii pamantului si-si vor desfata poftele cu ele.