luni, 22 noiembrie 2010

Stop banci

7 decembrie 2010 este data la care oamenii sunt îndemnaţi să îşi retragă banii din bănci pentru falimentarea acestora, iniţiativă pornită de fostul fotbalist francez Eric Cantona.

Ideea falimentării băncilor a fost lansată de Cantona, în cadrul unui interviu. Francezul respinge protestele de stradă, pe care le consideră depăşite. "Nu punem mâna pe arme ca să pornim revoluţia. Aceasta este uşor de făcut în zilele noastre. În ce constă sistemul? Sistemul este construit prin puterea băncilor. Deci trebuie distrus prin intermediul lor", a spus Cantona. Interviul a fost tradus în engleză, dar şi în alte limbi. "Asta înseamnă că cei trei milioane de oameni care stau cu pancarte în stradă să se ducă la bancă, să-şi retragă banii, iar băncile se vor prăbuşi. Trei milioane, 10 milioane, iar băncile se prăbuşesc fără vreo ameninţare. O adevărată revoluţie", a adăugat Cantona.

Îndemnul fostului jucător de la Manchester United a fost dus mai departe de mişcarea franceză "StopBanque", care a început să deruleze o campanie internaţională de retragere a banilor din bănci pe 7 decembrie. Într-o declaraţie postată pe site-ul bankrun2010.com, organizatorii spun că apelul lor a avut un succes mai mare decât se aşteptau, informează The Guardian. "Acţiunea noastră este o mişcare populară...nu urmărim să distrugem ceva anume, este vorba despre sistemul corupt, criminal şi muribund căruia ne opunem cum putem, hotărâţi, dar în limitele legii". Semnatarii sunt Géraldine Feuillien, 41 de ani, un regizor belgian, şi Yann Sarfati, 24 de ani, actor şi regizor francez.
Valérie Ohannesian, de la Federaţia Franceză a Băncilor, a spus despre campania pornită de la o ideea a lui Eric Cantona că este o iniţiativă "prostească în toate sensurile", fiind totodată o mană cerească pentru hoţi şi falsificatori.

Pagina de Facebook a campaniei a fost tradusă în mai multe limbi, printre care italiană, română, bulgară, chiar şi coreeană. Dacă în Franţa peste 12.000 de persoane au confirmat participarea la acţiune, în România campania este susţinută până acum de 129 de persoane.

Niciun comentariu: